Scientia (36)

e. Tailormade Temptation 95355
u. Sigma 28751 (36) e. Sandro Hit 95130

2014 Diplom idag på 3-årstest på Flyinge med poängen 9 8 7,5 9 8 8 – 49,5, samt mycket goda vitsord från ridprovsdomaren.

Scientia är Tomahawks o Stigmas helsyster. Hon är en dam med mycket nerv, så jag försöker att ta det i beaktande när jag väljer hingst till henne. Hon är oerhört vacker o har lite kvickare gång än både Tomahawk, som ju är riktigt långsam o Stigma som ligger emellan. Alla tre gångarterna är bra på henne, så egentligen är där inte jättemycket som jag vill ändra på, utan försöka bibehålla modell, gång o få ett stabilare psyke.

Första partner var Veneno, då jag var ute efter Vitalis-blodet. Dessutom är det spännande med Diamond Hit där bakom. Typmässigt är han en köttbulle, men det bekymrat mig inte att skit avseende Scientia. Veneno har en massa gummi i traven, kort skritt o ganska bra galopp. Vaccin är stor, ädel, har tre ganska bra gångarter och är känslig mentalt. Tyvärr fick vi ta bort Vaccin nu i höstas (2019), han hade problem han inte kunde leva med.

Nästa partner blev Totilas, jag tänkte psyke o jag tänkte elasticitet. Ut kom Taktil med en megabläs, ädel o vacker som en dag med fin skritt, luftig trav som kunnat vara lite starkare bakifrån (ganska vanligt på Totilas-avkommor) o lysande galopp. Han blir lagom stor o är superkänslig men snäll.

Jaha, då kör vi Springbank II, hingsten med psyket OCH gången! Har jag otur blir den långsam, men jag tror inte det, jag tror helt enkelt att det kommer att bli skitbra! Det BLEV skitbra! Sensibel är döpt till Sensibel, då jag misstänkte att han kunde göra skäl för sitt namn, men icke sade Nicke. Han är gudagod mentalt, kanske inte vackrast av alla föl jag fått, men med tre riktigt fina gångarter, där galoppen tog längst tid på sig att mogna. Han är stark i sitt påskjut och har mycket elasticitet. Hade man fått önska något hade det varit ännu lite mer knän, men han är absolut inte rakbent.

2018 är Scientia dräktig med den för mig mest intressante Escolar-sonen, nämligen Escamillo. Han är vacker med elastiska uttrycksfulla o balanserade gångarter och verkar ha en fin ridbarhet. På mödernet finns Rohdiamant, vilket inte gör ont någonstans. Facit blev en långbent, ganska ädel kille, vilket inte direkt präglat majoriteten av Escamillos avkommor hittils. Han har väldigt säreget utseende, Elektron, med speciell huvudform. Mentalt är han vänlig men med en hel del nerv, precis som sin moder o de flesta av sina syskon. Vad beträffar gångarterna är skritten god, traven har massor av luft i fronten, medan bakbenen är ärvda från pappa o definitivt inte från mamma… Galoppen är riktigt riktigt bra!

Scientia är såld, dräktig med Secret. Jag har ju ett Secret-föl sedan tidigare o är imponerad av hans vänliga sinnelag. Inte heller vad gäller detta hingstvalet har vi världens starkaste bakben, men jag hoppas återigen att ”Tias” starka sådana ska slå igenom. Det bör i övrigt kunna röra sig helt fantastiskt!

Avkommor