Terra (36)

e. Damon Hill
u. Theca (36) e. Topaasch 1090

Terra så tycker jag själv att hon är ganska optimal exteriört som ridhäst, huvudet hade kunnat vara lite mindre om man ska gnälla. Skritten är inte så stor men ren o hon bör ha lätt för piaff, traven är underbar; hon sänker sig där bak o växer i fronten, medan galoppen är bra, men skulle kunna vara lite rundare med mer ryggverkan under ryttare. Till henne har jag valt Firenze, som själv har en god skritt o dito trav, samt enligt de ryttare jag pratat med som ridit honom, galopp som sin bästa gångart. Han är dessutom en relativt lätt hingst med blodslinjer som jag är förtjust i.
Facit bör vi få mellan mitten på mars o början på april.

Ok, till facit;
Tetra blev precis som jag önskat mig. Hon är högställd o elegant med tre riktigt fina gångarter, bakbenen sitter som en smäck och hon är lätt o luftig i sin frambensmekanik. Hon är inte bedömd som föl, då hennes köpare inte tyckte att det var nödvändigt. Tyvärr är hon inte heller bedömd som 3-åring, men enligt de rapporter jag fått är hon inte så stor, ren på rtg samt väldigt trevlig o samarbetsvillig med fina gångarter.

Terra är 2018 dräktig med Franklin, han avlar fantastiska föl o de två avkommorna jag har sedan tidigare är jag väldigt nöjd med. En risk som finns i kombinationen mellan de här två individerna är att skritten kan bli relativt kort, men jag beslöt mig för att chansa, då det finns så mycket annat som jag tror kommer att bli bra. Hon namngavs Tunica här men är omdöpt till Fleurie. Facit blev en kolsvart tjej med lika kort skritt som jag befarade, men en fantastisk såväl trav som galopp. Hon, liksom många andra Franklin-föl älskar att visa upp sig inför publik o hon glänste enormt i somras nere i Falsterbo, där hon även såldes till Kristin G Andresen.

Nu är Terra dräktig med det holländska undret Jameson RS2 (Zack-Negro), som för närvarande vinner det mesta som går att vinna i Holland under Marieke van der Putten. Han är stor, drygt 175 cm, med magisk galopp, härlig trav med uttrycksfulla framben o starka bakben, medan skritten är kort. Här blev det en underbar dotter, vilken jag namngav Tuba. Hon är stor med ett ganska långt huvud, vilket kommer från båda sidorna i hennes släkt. I övrigt är hon stor o högställd med fin sida. Sinnelaget är magiskt bra, precis som hos alla andra Jameson-avkommor jag träffat. Gångartsmässigt är jag så otroligt nöjd, hon har tre väldigt ändamålsenliga gångarter utan att vara extrem o spektakulär. Jag hade för mig ett tag i somras att jag skulle sälja henne o nu är jag så glad att jag begärde så mycket för henne att ingen ansåg sig ha råd.

Terra är inför 2021 dräktig med Gränsbo Stuteris fina hingst King Olymbrio, vilken i mina ögon är exteriört bättre än sin halvbror Don Olymbrio. Han har dessutom bättre gångarter o bättre temperament än sin bror. Det är en fölunge som jag ser fram emot väldigt mycket, redan i slutet på mars lär jag få reda på hur det blev.

Och hur blev det då?! Jo, alldeles förträffligt, skulle jag vilja säga! Tínea är ett otroligt vackert långlinjerat o feminint sto med tre eminenta o väldigt korrekta gångarter. Hon rör sig genom hela kroppen med fina knän o väl undersatta bakben o är mjuk o genomsläpplig utan att vara spektakulär eller en freak, vilket jag faktiskt avskyr. Jag försöker avla hästar som hänger ihop, där motorn sitter bak o hästen inte bara består av sprattlande framben med vidhängande bakben. De kanske inte är några unghäst-stjärnor, men om man är uthållig o utbildar dem långsiktigt så lovar jag att man får lön för mödan.

2022 kommer Terra att föla med Ferdeaux. Han är en holländsk hingst som alltid har attraherat mig, inte minst pga sin väldigt intressanta härstamning innehållande såväl Bordeaux som Ferro. Just nu är han väldigt i ropet som pappa till Las Vegas, som vinner allt i sin årgång i Holland, men som jag personligen tycker är på tok för stor med sina dryga 180 cm. En annan sak som fick mig att välja Ferdeaux är kombinationen av holländskt o tyskt, vilket jag tror är ett vinnande koncept. Fölet kommer i slutet på maj.

Avkommor

2018 Tetra (36) e. Firenze 1174
2019 Fleurie (Tunica) (36) e. Franklin (Firece-S) 9118
2020 Tuba (36) e. Jameson RS2 9429
2021 Tinea (36) e. King Olymbrio L 1414
2022 Tela (36) e. Ferdeaux
2023 Topica (36) e. St Schufro