Theca (36)

e. Topaasch 1090
u. Sympatica 27173 (36) e. Davignon I 95048

Theca, drottningen på gården i dagsläget. Hon är e. Topaasch-D’Avignon och en klassisk 36.a vad gäller modellen, vacker som en dag, dessutom svart utan tecken. Temperamentsmässigt är hon dock väldigt annorlunda än sin mamma, sina mostrar o resten av Savoias ättlingar, hon har nämligen en massa nerv o hög arbetsmoral, tilläggas bör kanske att hennes moder somnade inne i stora ridhuset på Flyinge med Pernilla André på ryggen som 3-åring när hon fick sitt omdöme av domarna på Championatet.

Theca har kortare skritt än resten av släkten o borde haft lätt för piaff om hon fortsatt vara i ridning, traven har knän o ett kraftfullt undertramp bakifrån, medan galoppen är lätt o luftig med aktiva bakben.

I avelsboxen har hon varit en guldgruva o hon är ELIT-premierad.
Första fölet är Fusion (Fürstenball) o här tänkte jag inte så mycket mer än att hingsten är lugn, har bra skritt, trevlig trav o sämre galopp. Fusion har världens bästa psyke, men är inte så modig. Han är 180 cm stor o har tre fina gångarter, men kunde i mina ögon ha bättre aktivitet bakifrån i såväl trav som galopp. Han går från klarhet till klarhet o har 2020 debuterat ”baby-GP”.

Nästa ut är Terra (Damon Hill) o här får jag erkänna att målsättningen var att tillverka en GP-häst, jag tyckte att jag hade alla verktyg. Terra är något mindre än sin moder, har ett självförtroende som räcker till månen o tillbaka o tre fina gångarter med enormt aktiva bakben i trav, det ser ut som ett plan som precis håller på att lämna marken när hon travar igång o sätter sig ner. Galoppen är sämst. Tyvärr har hon något som stör henne vid ridning o får extremt tvång emellanåt o då hon är ett *** Diplomsto avlar jag på henne.

Tesla är Thecas tredje föl (S. Rafael) o här kände jag att med tanke på hans förärvning borde Theca kunna kompensera för den ibland inte så goda typen som han kan lämna, medan jag är väldigt glad för hans gångartsmekanik. Även här blev det en STOR häst, ca 174 cm, vacker som en dag med tre gångarter, vilket ledde till seger i Rikssto 2017. Hon behöver bli starkare bak under ryttare, men det kommer med största sannolikhet med ökad styrka. Hon var i final på 4-årschampionatet i höstas o Charlotte Dujardin ville ha med henne hem. Hon är sedermera såld till Emelie Brolin, där hon utbildas med sikte på svår klass.

Som 4.e föl kom Taenia (Tomahawk) som alltså är hårt linjeavlad, då Thecas moster är moder till Tomahawk. Lustigt nog är Taenia relativt lik Synovia… Hon är av mindre modell, klockren mellan öronen o med tre bra gångarter, dock lite inkorrekt i sitt framställ, varför hon missade sitt diplom som 3-åring.

Diploid (Donkey Boy) var näste man ut. Här tänkte jag att Donkey Boys enorma skritt o hennes kvickare kunde gifta sig väl, detsamma gäller de andra gångarterna faktiskt. Dippen är snäll med tre elastiska gångarter, om man vill vara petig kanske han kunnat vara något kvickare. Han är rekommenderad till Bruksprov 2020, men har blivit kastrerad eftersom han blev väldigt hingstig när han kom till träningsstallet. Han var högst bedömda 4-åring på unghäst-test 2020 o vann Breeders 2021 som 5-åring.

2017 föddes Ferrum (For Romance II). Jag blev överförtjust i modellen på hingsten när jag såg honom o tyckte att han galopperade bättre än sin helbror, som då var väldigt i ropet. Ferrum rör sig fantastiskt, är vacker som en dag, men tyvärr har F-linjens veka kotor gjort sig påminda här o vi får se vad framtiden bär med sig för honom. Han har tyvärr dragits med rejäla hälsoproblem hela sitt liv o hans dagar är nu räknade.

2018 är Theca dräktig med två hingstar, dels D’Avie, dels Sylvester. Återigen drömmer jag om att kanske få till den där GP-avkomman, kanske främst med hjälp av D’Avie, medan Sylvester precis som andra Sezuansöner galopperar grymt men är lite ”tafflig” bak i trav, något som accentuerats i år, 2019. Dessutom är han lågställd, men det bekymrar mig föga när jag avlar över Theca…
Facit här blev hingstfölet Digitus som såldes i moderlivet till Marita Strauch. Han är en försynt herre med mjuk gång utan att vara spektakulär. Han utsågs till bästa hingstföl vid Hannoveranerförbundets fölshow i Sverige i höstas.

Sylvesterfölet blev en enormt vacker långbent tjej vid namn Thyroidea, en skimmeltjej med magiskt bra trav o med såväl skritt som galopp som inte går av för hackor.

2019 är grevinnan dräktig med Kremlin MD, planen var eg Global Player, men ägget hängde på gärdsgårn o det fanns inte utrymme att få sperma från Tyskland, vilket skulle ta ett extra dygn. Jag älskar dessutom mina Kremlinbarn, så varför inte! Även detta föl bör kunna trava o galoppera ruskigt bra, medan skritten kanske inte kommer att bli så imponerande…

Här kom det ut ett vackert stoföl med lite ramskopf. Trabecula har absolut trav som sin bästa gångart, skritten är ok o galoppen godtagbar. Hon är väldigt elegant o har en hel del nerv.

I fjol blev jag ruskigt förälskad i Fürst Zonik när jag var på herr Schockemöhles hingstvisning o beslöt mig genast för att seminera Theca med honom, det kan bara inte bli annat en bra. Hingsten är tämligen komplett o Theca är ju ett gudomligt sto att avla på.

Ut kom en vänlig svart herre med det karakteristiska lite längre huvudet o en fin karisma. Han har tre fina gångarter o jag ser honom som potentiellt hingstämne.
Inför 2022 är Theca dräktig med Secret, jag anser att han lämnat många ridbara hästar, ffa med en fin galopp-kvalitet. I traven kan de vara lite långsamma bak, men Theca är hyfsat rapp, så förhoppningsvis kan det passa bra ihop. Skrittar gör han ju för en miljon o det skadar absolut inte på det holländska Topaasch-blodet.

Avkommor