Wilhelmientje

RIP

e. Wolkentanz I
u. Salue e. Simply

Nu dags för Wilhelmientje, eller Willie, the Queen bitch. Willie är hårdare än granit mellan öronen o hittar på en väldig massa skit, bara för att hon älskar att driva folk till vansinne. Det finns tex ingen häst på Hässleberga som förstört fler grimmor än hon… En annan grej är att om jag öppnar en grind, tex för att köra in mat med Bobban så väcks ett obetvingligt behov hos henne att rymma, väl ute är hon som en fånge som sett dagsljus för första gången på 7 år. Hon är e. Wolkentanz-Simply så det borde inte komma som någon större överraskning för någon som har lite koll. Hon är klassisk Hannoveraner, med den guldfuxiga färgen, goda proportioner, bra skritt, stor entaktig trav med relativt långsamma bakben o en sämre galopp. Hon är rejält parallellförskjuten båda fram, men avkommorna har fått goda poäng på sina benställ på 3-årstest. Alla hennes barn motioneras duktigt av mamma sitt första levnadsdygn, eftersom hon tycks ha ett behov av att förvissa sig om att de kan undkomma vargen om den skulle råka dyka upp, vilket ju händer titt som tätt inne i mitt ridhus.

Tyvärr har hon väldigt få levande avkommor trots dessa eminenta träningar, hon har nämligen haft otur med sina barn, dessutom är hennes råmjölkskvalitet inte av bästa sort.
Hon har således mist en son e. BH Dolittle, som bröt bäckenet när han försökte förföra en jämnårig polare, samt tre andra söner i ovanliga åkommor redan som föl eller åringar, dessa efter följande hingstar; Belaggio, For Romance o Araldik. Väldigt tråkigt, då de varit av god kvalitet allihop.

Kvar i livet finns således Viscera (Fidertanz) som jag tillverkade eftersom jag tyckte att han travade så fint o tänkte att det rara F-blodet kunde fixa till Willies något skarpare. Vad jag inte tagit i åtanke var att Willie har dålig galopp o Fidertanz har detsamma. Resultatet blev som väntat, Vichy travar fantastiskt, galopperar tragiskt o skrittar bra. Hon är lågställd precis som sin fader o full med humor. Hon ÄLSKAR att leva o skulle aldrig drömma om att gnälla trots att hon har haft en fraktur i en has, bara har ett öga kvar o fick en gaffelbandsskada i Boekelo förra hösten. Viljan att prestera har lett till placeringar i 4*** internationell fälttävlan o hon var Sveriges mest framgångsrika fälttävlanshäst i sin ålderskategori 2019. Vi älskar henne djupt!

Jag hade lärt mig min läxa avseende typen efter att ha tillverkat Vichy, vilket innebar att Ampère blev nästa partner till monstret. Jag tänkte även bättre galopp, kortare rygg o att Willies goda skritt skulle kompensera för Ampères lite knappare. Vesica är långbent o elegant med en otrolig front. Hon har en ganska kort o energisk skritt, en aktiv trav med kvicka bakben o en fin galopp. Hon är nästan lika hård i skallen som sin mamma o har mer humör än humor. Hon har startat 1-stjärnig fälttävlan men har tyvärr en pålagring i en framkota o en fraktur i ett bakknä, så nu blir det avel för henne.

Willies tredje avkomma heter Fireball o är e. For Romance. Han är uppfödd o ägs av Per Grönkvist, som lånade henne ett år för att ta ett föl. Vi enades om hingsten tack vare hans fina modell o härliga psyke. Fireball är inte så stor, ädel med fint temperament, galopperar fantastiskt fint o tog diplom på 3-årstest förra våren.

Willie är 2019 dräktig med Kremlin, som jag tycker är en intressant o väl sammansatt hingst med fina inte så spektakulära gångarter o som verkar ha ett riktigt fint sinnelag.
Wertebra mötte livet ute i beteshagen, vilket innebar utryckning med bil o trailer för att få in henne o den stolta modern, i hopp om att få i barnet lite antikroppar. Vi fixade o donade o IgG-testet dagen därpå visade att vi lyckats. Barnet är det mesta jag drömt om; hon är vacker som en dag, har ett fint sinnelag och tre riktigt fina gångarter. Tyvärr var hon inte helt rengående vid fölvisningen, så vi hoppade över bedömningen där. Hon åkte sedan in till doktorn för koll eftersom hältan höll i sig under lång tid, lite stökig i kronledens tillväxtzoner, men det bör ge sig med vila, ingen annan behandling är möjlig. I mina ögon är hon i dagsläget ohalt.

Willie seminerades med fantastiske Dia Corrado, men hade den dåliga smaken att resorbera, eftersom ägget hade ovulerats för lång tid innan sperman kom hit. Samma sak var det nästa brunst, hon ovulerade måndag em-kväll, sperman kunde komma tidigast tisdag morgon, så jag brydde mig inte ens om att beställa… Vi försöker igen i år i stället!

Avkommor